30 sept. 2016

Atunci cand copilului ii plac sau nu ii plac paianjenii - joaca, activitati, lectura

Deoarece de cateva zile incoace baietelul meu a fost cuprins de febra tesutului (si nu exagerez deloc cand spun asta fiindca in orice moment liber al zilei asta face: tese, tese si iar tese, ba chiar si dimineata inainte sa mearga la gradinita daca prinde cateva minute libere se apuca de tesut) m-am gandit sa va prezint cateva activitati legate de paianjeni pe care le-am facut noi in trecut.

Aceste activitati le puteti face cu copilasii fie ca le plac paianjenii deja fie ca inca nu iar prin acest mod le puteti facilita disparitia temerii fata de ei.

1. Paianjenul care isi tese panza

Aici desigur paianjenul este D. care cu multa rabdare si pasiune isi "tese panza".

Stiind ca ii plac paianjenii si dorind sa ii ofer o activitate care sa ii dezvolte totodata abilitati precum rabdarea, concentrarea si indemanarea, in primavara i-am cumparat acest razboi de tesut de aici. Desi se recomanda doar de la varsta de 6 ani (el avand pe atunci 4 ani si jumatate, mi-am zis ca incerc iar daca nu il va atrage vom pune jucaria in dulap pana mai creste) m-a surprins nu doar ca si-a aratat interesul fata de aceasta ci mai mult dorinta lui de a invata sa tese. In primavara a folosit razboiul de tesut de cateva ori pana a tesut primul strat verde (a se vedea in poza) dupa care a urmat lunga vacanta de vara in care nu a mai interactionat cu aceasta activitate deoarece la bunici avea altele de facut prin curte.....Ei bine, de cand a reinceput gradinita si-a redescoperit "jucaria" si de atunci nu trece o zi in care sa nu tese de cateva ori cel putin.

Din motivele mai sus enumerate va recomand cu drag acest razboi de tesut, poate si copilasii vostri vor fi la fel de incantati, insa am totusi niste precizari de facut. Trebuie avut in vedere faptul ca atele colorate si acul nu fac parte din set, ci doar razboiul simplu cu atele albe pe care vine facuta tesatura. Noi acul l-am confectionat dintr-o spatula din lemn (de la inghetata pe bat) pe care am perforat-o la unul din capete. Isi face treaba excelent!


https://www.facebook.com/1732604100307590/photos/a.1732975123603821.1073741831.1732604100307590/1734631720104828/?type=3&theater



2. Lecturarea cartii "Micul Paianjen Firicel"

Daca aveti copilasi carora nu le plac paianjenii sau se tem de acestia, aceasta poveste va poate fi de ajutor. La noi nu a fost cazul sa o citm pentru a-l face sa ii placa paianjenii, deoarece lui ii plac oricum inca de la varsta de 2 ani cand am descoperit cantecelul in engleza "Incy Wincy Spider" si i-am vizionat videoclipul. Cred ca de atunci ii indrageste, ii chiar prinde in mana si nu se teme de ei (pe cand eu nu pot sa spun acelasi lucru despre mine, ba din contra...) 

Cartea "Micul Paianjen Firicel" scrisa de Diana Amft si ilustrata de Martina Matos prezinta o poveste incantatoare care isi propune sa le alunge copiilor teama de paianjeni.

" Un paianjen mititel sedea pierdut in ganduri, cuibarit in panza pe care pentru prima oara o tesuse el insusi. Tot felul de intrebari nu-i dadeau pace....
Asa ca, dintr-o data, se hotari sa plece la drum...la mama lui.
-Mama, de ce oamenilor le este teama de noi? vru sa stie micutul paianjen.
-Ce te face sa crezi asta? intreba mirata mama.
-Pai, astazi niste oameni au trecut pe langa panza mea si au strigat "Iiiihhhh, ce scarbos!!!" si dupa aceea au luat-o la fuga, raspunse dezamagit micutul paianjen. "
[....]

Porneste apoi in lume sa gaseasca raspunsul, iar prietenii si rudele sale ii dau fiecare raspunsuri variate si foarte interesante. Spre exemplu Unchiul Picior-Lung spune:

" Oamenii nu pricep cum se face ca noi reusim sa ne deplasam iute si cu atata eleganta pe cele opt picioare ale noastre. In vreme ce ei se impiedica pe cele doua ale lor."

sau raspunsul lui Hapciu: 

"Se tem de noi fiindca ne furisam fara sa facem zgomot. Nu ne pot auzi. Aparem brusc in fata lor si atunci se sperie."

Sper ca v-am starnit curiozitatea pentru a afla si celelalte raspunsuri interesante din carte!



3. Lecturarea cartii "Are you a spider?"

Despre seria Backyard Books am mai scris si cu alte ocazii, spre exemplu la tematica noastra despre melci ("Are you a snail?") despre care puteti citi aici . Mie personal imi place foarte mult aceasta colectie, si nu doar mie ci si baietelului meu, fiindca prezinta foarte frumos si realist viata anumitor vietuitoare iar ilustratiile minunate intregesc intr-un mod fabulos intreaga poveste reala. Atunci cand am citit prima data aceasta carte baietelul meu avea 3 anisori si a fost captivat de ea.
Recomand cu drag intreaga colectie!

Din aceasta carte puteti afla lucruri foarte interesante. Recunosc ca pana sa o citim nici eu nu stiam cum anume isi construiesc paianjenii panza si ce rol au diferitele fire din aceasta, unele faciliteaza mersul paianjenului pe panza iar cele lipicioase sunt pentru a-si acapara prada.
In paralel cu textul avem si cate o imagine foarte sugestiva care sa ne dea de inteles despre care fire este vorba. Spre exemplu:

" Attach these threads first. 
These threads must be very strong. 
This is hard work.
Attach these threads next.
These threads must be very sticky.
This is even harder work."
[...]
" When a fly flies into your web, it will stick there. Run and bite it.
Your bite will make it go to sleep.
You can eat it now.
Or you can wrap it in silk thread and save it for later."



4. Construirea panzei de paianjen

De indata ce am citit cartea "Are you a spider?" primul impuls al baietelului meu a fost sa construiasca si el o panza de paianjen. Astfel, i-am pus la dispozitie niste sireturi taiate in bucati (cele de culoare inchisa) pe care le-a dispus in stea (pe aceste fire circula paianjenul) dupa care concentric a dispus sforile albe (cele in care se vor lipi insectele). Cand a fost gata panza si-a pus la treaba figurinele paianjen si a adus si cateva figurine cu insecte care urmau sa fie prada paianjenului.


Tot pe aceeasi idee, cand a fost si mai micut (2 ani si jumatate) si nu citisem inca "Are you a spider?" i-am aratat in enciclopedia pentru copii "First Nature Book" de la Editura Usborne (noi avem varianta in limba maghiara) cateva tipuri de paianjen si felul in care acestia isi acapareaza prada. 
I-a placut mult ideea cu infasatul prazii astfel ca mi-a cerut o sfoara (i-am dat un siret mai gros) ca sa imite si el paianjenul. Timp de vreo ora doar asta facea: infasura si desfasura albina, caci aceasta figurina a ales-o pe moment ca si prada, exersand astfel si motricitatea fina.

Este incredibil cat de frumos si cat de multe pot invata copiii jucandu-se!




5. Cutia senzoriala cu orez

In general la mai toate tematicile abordate i-am pus la dispozitie si cate o cutie senzoriala cu orez (paste, fasole, linte sau alte materiale senzoriale) pentru a se juca liber. I-au facut intotdeauna placere aceste activitati, asa ca de ce nu? 
Daca din orez se mai imprastia si pe jos, caci s-a intamplat de nenumarate ori acest lucru, era dornic sa dea el cu aspiratorul pana nu mai ramanea nicio boaba. Astfel a invatat si faptul ca mizeria trebuie curatata la final.



6. Asezarea pe marimi

Tot cand avea 2 ani si jumatate am facut o activitate de sortare a paianjenilor pe marimi. Deoarece nu aveam figurine de diverse marimi, am desenat cateva dupa care le-am laminat ca sa reziste manutelor mici. Astfel a putut aseza pe marimi (mare, mijlociu si mic) cele vreo 10 exemplare de paianjeni. 
Ii considera chiar haiosi!



7. Paianjenul si panza sa in stil artistic

Ideea o preluasem de pe internet la vremea respectiva si este extrem de simpla de pus in practica. Intai pe un carton colorat decupat in forma rotunda (la noi de culoare gri) se deseneaza panza de paianjen. Pe o foaie cartonata se fac amprentele manutelor copilasului putin suprapuse in zona palmara. Dupa uscare se decupeaza si se ataseaza ochisori mobili desenand si o gurita zambitoare pentru a fi mai simpatic. Se lipeste la final pe cartonul rotund.
Cand a vazut toate materialele asezate in tava de lucru a fost extrem de nerabdator sa incepem activitatea!



8. Mic dejun: "paianjeni"

Cu siguranta va este familiara aceasta mancare si anume ouale umplute. Diferenta este ca li se da forma de paianjen prin atasarea unor picioruse si a unui corp din masline. Simplu, nu-i asa?
D. a fost incantat la maxim, in prima faza vroia sa se joace cu ei pana i-am spus ca se pot manca. Evident ca a inceput prin a-i culege mai intai piciorusele deoarece maslinele ii plac tare mult!



9. Admirand paianjenii in mediul lor natural

In general, nu am lasat sa scape nicio ocazie de a admira natura fie ca a fost vorba de plante fie ca a fost vorba de animale sau alte mici vietuitoare. Pe langa carti cu povesti sau enciclopedii consider ca observatiile in natura reprezinta cireasa de pe tort, este locul in care copilul are ocazia sa vada si sa atinga realitatea. (Mai jos se vede mirarea lui la vederea frumoasei panze de paianjen). 



10. Vanatoarea de paianjeni

Cu ajutorul cartii fabuloase "The Big Bug Search" am pornit intr-o seara un joc numit vanatoarea de paianjeni. Ideea cartii este una interactiva si consta in cautarea unui paianjen (in cazul nostru) intr-unul din tablourile numeroase din carte, lucru deloc usor, mai ales ca se cer a fi cautate un numar anume de paianjeni dintr-un anumit tip, nu doar unul.Va dau niste exemple: “Female garden spiders are bigger than males and often eat them after mating.Spot eight spiders.” / “Zebra spiders creep up behind their victims and pounce on them.Find five.”  Unii sunt simplu de gasit insa altii sunt foarte micuti si trebuie cautati foarte bine, unii sunt chiar ascunsi in spatele anumitor elemente din natura astfel incat li se poate vedea doar un picior sau o parte din corp, ingreunand astfel procesul cautarii. 
Este un bun exercitiu pentru dezvoltarea atentiei si concentrarii.



11. Povestea "Paianjenul de pestera" din seria Bobita si Buburuza

Nu am putut lasa pe dinafara desigur povestea aceasta (noi avem colectia in limba maghiara). Nu stiu daca in limba romana este tradusa cartea insa am gasit pe youtube varianta filmuletului in romana pentru cei ce vor macar sa il vizioneze. Varianta in limba romana se afla aici.
De asemenea in limba maghiara gasiti toata colectia de filmulete aici.



12. Tort "Incy Wincy Spider"

In incheiere vreau sa va arat tortul de care a avut parte baietelul meu la implinirea varstei de 3 ani, deoarece este in ton cu tematica articolului de azi. Atat de mult iubea cantecelul "Incy Wincy Spider"de la varsta de 2 ani incoace si joaca cu paianjenii incat nu puteam gasi o idee mai buna de tort pentru ziua lui. Satisfactia sa a fost desigur, pe masura!


Va multumim ca ne-ati vizitat si va mai asteptam si cu alte ocazii sa descoperim alte activitati interesante!

Pe curand!



Dacă găsiţi pe blog articole interesante, vă invit să le distribuiţi la prieteni şi să daţi like paginii de Facebook . Va multumesc si va astept cu drag ca de fiecare data!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...